Mee-DNA testi Eesti mee koostise ja päritolu tuvastamine

Tere armsad mesinikud!

 

Oleme välja töötamas ainulaadset mee-DNA testi Eesti mee koostise ja päritolu tuvastamiseks. Mitmed teist on juba möödunud aastal andnud meile oma meeproovi testi arendamiseks. Senised tulemused on paljulubavad ning teeme pingutusi, et mee-DNA test saaks juba järgmisel aastal valmis.

Aga enne, kui mee-DNA test saab valmis, tahame korjata veel täpsemaid andmeid mee DNA koostisest ja varieeruvusest üle Eesti. Seetõttu kogume ka sellel suvel uusi Eesti mee proove, milles on ka sinul võimalik osaleda.

 

Palume kõigi Eesti mesinike osalust, et anda oma panus Eesti mee-DNA testi arendamiseks. Sinu meeproov on oodatud, kui allolevad tingimused sobivad:

 

  • Vajame 300 g sinu mesila unikaalset ja ehedat mett puhtas plastiknõus
  • Mee korjeaeg suvi 2021
  • Eriti oleme huvitatud Eesti meest, mille korjeala või koostis on millegi poolest eriline!
  • Proovide kogumise aeg on juuli – september 2021. Meeproovid analüüsitakse Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuses, Teaduspargi 13, 50411, Tartu.
  • Kasutame sinu selle suve meeproove testi arendamiseks. Üldjuhul ei anna me veel testi arendamise käigus mesinikule tagasisidet testitud mee koostise kohta.
  • Me ei edasta analüüsi tulemusi kolmandatele osapooltele, sh Põllumajandus- ja Toiduametile.
  • Testimise tulemusi on plaanis avaldada hiljem teaduslikus kirjanduses ja avalikel esinemistel ainult üldistatult ja mesiniku jaoks anonüümselt.

 

Meeproovile palume kaasa panna allolevad andmed mee kohta ja mesiniku kontaktid:

 

  1. Meeprooviga seotud taru(de) asukoht või koordinaadid.
  2. Korjeala kirjeldus (mets/raba, heinamaad, mereäärne taimestik vms, iseloomulikud taimeliigid).
  3. Meeproovile iseloomulikud tunnused (monofloorne/polüfloorne mesi vm).
  4. Kärgede vurritamise/pressimise aeg.

 

Mee-DNA test on täpne ja kaasaegne meetod, mis tuvastab meest erinevate korjetaimede, bakterite, seente, putukate, imetajate ja viiruste DNAd. Test annab väärtuslikku informatsiooni nii mee koostise, päritolu, võimaliku võltsingu kui ka mesila tervise kohta.

 

Mee-DNA testi arendamist viib läbi Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus AS ning projekt on rahastatud PRIA MAK meetmest 16.2.

Proovi andmiseks või lisaküsimuste korral helista palun 55 81 489 või kirjuta kairi.raime@ccht.ee.

Parimate soovidega
Liina Maasik
Eesti Mesindusprogrammi projektijuht
+372 56261203